Since 1919

Oegema Group Data Platform

Oegema is een logistieke dienst verlener die zelfstandig en flexibel wil ondernemen en daarbij altijd open staat voor nieuwe kansen. Met die gedachte zijn wij in 2020 begonnen met het ontwikkelen van ons eigen data platform, het Oegema Group Data Platform(OGDP). Het OGDP is een verzameling software applicaties die logistieke processen vergemakkelijken en verbeteren. Een aantal voorbeelden van deze logistieke processen zijn: Het plannen van ritten, het delen van informatie met klanten en partners, het beheren van voertuigen, en het beheren van personeelsgegevens.

Systeem Eisen

Aan de grondslag van ons eigen data platform liggen een heel aantal eisen. Voor Oegema is het van groot belang om zelf de controle te hebben en te houden over de software en de functionaliteit daarvan. Het is van groot belang dat de software applicaties aansluiten bij de processen van het bedrijf en de wensen van onze medewerkers en klanten. Het OGDP is bedoeld als een basis die bestand moet zijn voor de toekomstige groei en de toekomstige verandering van IT systemen en bedrijfsprocessen.

Integratie Logistieke Partners

Het OGDP vormt een data platform waar real time logistieke informatie kan worden uitgewisseld door logistieke dienstverleners, opdrachtgevers en ontvangers. Dit biedt inzicht in de fysieke locatie van goederen en de locatie van die goederen in de logistieke keten van de vervoerder. Door informatie van opdrachtgever, vervoeder en logistiek dienstverlener te combineren wordt de gehele logistieke keten overzichtelijker voor alle betrokken partijen.

Het OGDP gebruikt het Open Trip Model(OTM). Het OTM is een uniform data model dat is ontwikkeld om communicatie tussen logistieke partijen te versimpelen.

Moderne Technieken

Het OGDP wordt schaalbaar en modulair ontwikkeld zodat toekomstige groei en nieuwe processen goed geïntegreerd kunnen worden. Moderne IT technieken worden ingezet om schaalbaarheid en molariteit te waarborgen. Zo worden alle software applicaties binnen het OGDP ontwikkeld als micro services. Deze micro services kunnen verbonden worden door gebruik te maken van messaging protocollen en systemen. Deze micro service architectuur zorgt voor een decoupled software systeem dat robuust en flexibel is.

De micro services van het OGDP worden gehost op een self-managed Kubernetes cluster. Kubernetes is het populairste container orchestration platform dat op dit moment beschikbaar is. Een container orchestration platform maakt het mogelijk om onze micro services redundant op te zetten. Dit betekent dat er meerdere kopieën van één service tegelijkertijd beschikbaar zijn zodat het systeem volledig intact blijft mocht er onverhoopt een service vast lopen. Daarnaast kan een container orchestration platform ook worden ingezet om extra services te draaien om zo meer computer kracht beschikbaar te stellen voor een service. Door een micro-service architectuur te combineren met Kubernetes is het OGDP redundant en schaalbaar voor de toekomst.

Real Time

Alle informatie binnen het OGDP wordt verwerkt op basis van events. Delen van event-driven informatie heeft het grote voordeel dat informatie real-time beschikbaar is. Daarnaast biedt event-driven informatie de mogelijkheid om waarschuwingen of alerts te genereren op basis van afwijkingen. Deze alerts kunnen worden ingezet om betrokken partijen te informeren. Hiermee kunnen problemen in de logistieke keten tijdig opgemerkt worden. Alerts kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de ontvanger te informeren wanneer goederen later worden bezorgd omdat de truck vertraging heeft opgelopen.