Since 1919

Geschiedenis van Oegema Transport

Hoe en waar het allemaal begon.

De start van Oegema; oprichter Freerk

Het begon allemaal in het jaar 1919. Freerk Oegema en zijn vrouw Trijntje Hietkamp verhuisden tien jaar ervoor vanuit Friesland naar Dedemsvaart. Bij zijn woning aan de Nieuwewijk liet Freerk een voor die tijd grote wagenschuur bouwen. De start van stalhouderij en sleperij (een bedrijf voor het slepen van wagens en schepen met paarden) Oegema was een feit.

In 1925 werd het bedrijf uitgebreid met een tweede vestiging aan de Marktstraat. Ook hier werd een wagenloods gebouwd. Later kwamen er een stalhouderij, café en koffiehuis bij. Voor wat betreft de wagenloods; deze was voor het overgrote deel bestemd voor koetsen. Het gebruik van auto’s was vóór de Tweede Wereldoorlog beperkt. Na de oorlogsjaren zag Oegema heil in het vrachtvervoer. Zoon Sibbele bouwde deze zelf. In 1948 gaf vader Freerk, na 29 jaar ondernemerschap, het ‘stokje’ over aan zoon Sibbele.

Oegema groeit verder

Sibbele bouwt verder aan het bedrijf Oegema. In de jaren vijftig verhuisde het bedrijf naar de Moerheimstraat 126, om enkele jaren later opnieuw te verhuizen en uit te bereiden aan de Archimedesstraat. De focus kwam steeds meer op het transport te liggen. De zaal, het café en ook het stallen van koetsen verdwenen langzaam naar de achtergrond.

Sibbele was 21 jaar eigenaar van Oegema en droeg het bedrijf in 1969 over aan zijn zoon Freerk.

Derde generatie; Oegema blijft overeind staan

De derde generatie Oegema kreeg het flink te verduren. De economie werkte niet altijd mee en ook niet iedere samenwerkingspartner bleek even betrouwbaar. Toch lukte het Freerk, mede dankzij zijn sterke vrouw Annie Oegema Bakker, om het bedrijf ‘in de benen’ te houden en op tijd de loonzakjes aan de medewerkers uit te delen.

Freerk en Annie stonden maar liefst 30 jaar aan het roer van Oegema. In 1999 vond Freerk dat het tijd was om zich terug te trekken uit het bedrijf, waardoor er opnieuw een Sibbele de directiestoel innam.

Oegema Transport; ondernemend en groeiend

Vandaag de dag runt de vierde generatie het transportbedrijf, namelijk Sibbele en zijn broer Gerlof. Ieder verantwoordelijk voor een eigen deel. Sibbele is algemeen directeur en Gerlof is aanspreekpunt voor het gedeelte techniek. Het bedrijf Oegema is volop in ontwikkeling en er zijn uitbreidingsplannen.

Kortom; er wordt hard gewerkt aan de toekomst!

Oegema is volop in beweging!

De allereerste vrachtwagen van Oegema Transport prijkt voor de ingang van de hoofdvestiging in Dedemsvaart. Een prachtig gerestaureerd exemplaar dat nog herinnert aan de beginjaren. Eenmaal binnen in het pand, bevindt u zich middenin de huidige tijd. Een modern bedrijf dat voldoet aan huidige eisen en waar nieuwe ontwikkelingen met enthousiasme worden omarmd.

Er is volop bedrijvigheid, de telefoon staat roodgloeiend en heftrucks rijden af en aan om de vrachtwagens te vullen voor nieuw transport. Oegema is volop in beweging!

Veranderingen in de wereld van transport; Oegema beweegt mee

Het bedrijf Oegema werd in de loop der jaren overgedragen van vader op zoon.
Dat zorgde voor veranderingen, maar ook ontwikkelingen in de transportbranche brachten het bedrijf in beweging.

Kunt u zich nog voorstellen dat de eerste generatie zich bezighield met binnenlands vervoer door paarden? Het is bijna ondenkbaar als u het Oegema van nu kent: een modern en vooruitstrevend bedrijf waarbij alle modaliteiten en vormen van logistiek mogelijk zijn.

Regels en wetten; Oegema is gecertificeerd

Ten tijde van de oprichting was er zo goed als geen overheidscontrole op vervoer en/of transport.
Dit is nu zeker anders. Mede door een toename van transport, logistiek, uitbreiding van het wegennetwerk en het vervagen van landsgrenzen, kwam logischerwijs ook wet- en regelgeving om de hoek kijken.

Wij hebben goed onderhouden vrachtwagens die zijn voorzien van de modernste technieken en altijd op tijd worden gekeurd. Ons bedrijf beschikt over de benodigde certificeringen. De keuringen en certificeringen worden grotendeels door eigen medewerkers verzorgd.

We staan namelijk voor kwaliteit en weten dat onze eigen medewerkers daar heel alert op zijn.