Navigatie
nlendecs

volg mijn palletOegema Transport |

Wie kent deze vrachtwagen nog?

ZWAAGWESTEINDE –  In de rubriek ‘Wie kent deze vrachtwagen nog?’ behandelen we elke maand een vrachtwagen(merk) uit vervlogen tijden. Wat waren de ervaringen van de vrachtwagenchauffeurs van weleer met deze vrachtwagens?

Deze maand staat de Ford Transcontinental centraal. Twee weken geleden vroegen wij u naar uw ervaringen en anekdotes met deze Ford. Er kwamen de nodige reacties binnen, met name met foto’s.

Bij Sibbele Oegema, in het dagelijkse leven algemeen directeur bij Oegema Transport Dedemsvaart B.V., riep de Transcontinental  een hoop jeugdherinneringen op. Hij reageerde uitgebreid: “Wij hebben er destijds een stuk of acht gehad, een aantal trekkers en een bakwagen. Ik was toen een jaar of 9 en totdat ik 17 was hebben we ze gehad. Zeg maar van 1976 tot 1985. Dit waren echt geweldige auto’s. Je kunt ze vergelijken met nu 500 pk of meer. De brandstof was ook nog niet zo duur en dat was maar goed ook want ze liepen 1 op 2. De auto’s werden ingezet in de Benelux, Duitsland en Italië. In het najaar gingen ze allemaal in de bieten.”

Ford Transcontinental

“We woonden toen vlak aan het kanaal in Dedemsvaart en de auto’s kwamen via de achterkant het terrein op maar moesten er aan de voorkant bij het kanaal weer uit. Dat paste maar net. Als ze langs ons huis reden om linksaf te slaan langs het kanaal (rechts paste niet want dan reden ze de hoek uit ons huis) dan rammelden alle ramen. De Cummins motoren dreunden zo zwaar dat de ramen ervan rammelden.”

Ford Transcontinental 1

Oegema gaat verder: “Ik ging natuurlijk ook veel mee en wat ik mij goed herinner was het geweldige uitzicht, het rijcomfort en de trekkracht. Het koppel van deze motoren was heel laag. Dus laag in toeren gingen ze bij de woeste hoeve de berg over of bij viaducten of bruggen. Dan trilde en rammelde alles maar ze schakelden niet terug want dat maakte geen verschil. De stroom voorziening was net anders als normaal. De plus + liep over het chassis ipv de min -. Dat was behoorlijk lastig en je had ook vaak dat je een slechte massa had en dat alles door elkaar brandde.”

Het volledige artikel kunt u lezen via de onderstaande link.

 

Transport Online


Contactgegevens

Oegema Transport Dedemsvaart B.V.
Pascalstraat 32, 7701 SE Dedemsvaart
Tel: +31(0)523612039 / Info@oegematransport.nl
Oegema Transport Culemborg B.V.
Erasmusweg 15, 4104 AL Culemborg
Tel: +31(0)523612039 / Info@oegematransport.nl
Oegema Transport Czech s.r.o.
Hájecká 14, 61800 Brno
Tel: +420725502688 / Info@oegematransport.nl
Back to top