Navigatie
nlendecs

volg mijn palletOegema Transport |

Franse Ecotax voor vrachtwagens per 1 januari 2014

Franse Ecotax voor vrachtwagens per 1 januari 2014

Per 1 januari 2014 zal de Ecotax in Frankrijk ingevoerd worden.

Deze Ecotax is een milieuheffing voor vrachtwagens en is dus iets anders dan de tol die nu op tolwegen betaald wordt. De Ecotax is te vergelijken met het Duitse Maut systeem. Er wordt per kilometer een tarief berekend, door een kastje of een on-board-unit (obu) in de vrachtwagen, worden de kilometers geregistreerd.

Afhankelijk van het aantal assen, het totaalgewicht en de euro norm van de vrachtwagen, wordt het bedrag per kilometer vastgesteld, dit kan bijvoorbeeld € 0.13 per kilometer zijn.

Op elke wegen de Ecotax van toepassing is, is een ingewikkeld verhaal. In totaal gaat het om 15.000 kilometer van het Franse wegennet, inclusief enkele autoroutes, route nationals en zo’n 5.000 kilometer aan departementale wegen.

Vooral op de wegen die van, en naar de autoroutes en buitenlandse tolwegen leiden, zal de Ecotax van toepassing zijn. Deze wegen zijn allemaal verdeeld in tolsecties van maximaal vijf kilometer lang.

De autoroutes waar al tol betaald wordt, zullen geen Ecotax krijgen, daarnaast zijn er nog een aantal gebieden waarbij een lager tarief wordt gehanteerd, zoals in de Pyreneeën.

Met de opbrengsten van de Ecotax, wil de Franse overheid investeren in infrastructuur projecten. Maar ze willen bedrijven ook aansporen om serieuzer na te denken over alternatieve manieren  van transport.

In werkelijkheid zal de Ecotax het transport vooral duurder maken, waardoor producten uiteindelijk ook duurder zullen worden. Daarnaast zal het de administratieve last bij transportbedrijven in Europa ook verhogen.

Wilt u meer informatie hierover, of wilt u weten wat het voor u inhoudt? Dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.


Contactgegevens

Oegema Transport Dedemsvaart B.V.
Pascalstraat 32, 7701 SE Dedemsvaart
Tel: +31(0)523612039 / Info@oegematransport.nl
Oegema Transport Culemborg B.V.
Erasmusweg 15, 4104 AL Culemborg
Tel: +31(0)523612039 / Info@oegematransport.nl
Oegema Transport Czech s.r.o.
Hájecká 14, 61800 Brno
Tel: +420725502688 / Info@oegematransport.nl
Back to top